Kapitel 16 - Vad orsakar egentligen lådljud?

Anser du att "lådljud" från högtalarlådor huvudsakligen kommer från resonanser inuti lådan eller är det lådans yttre form eller väggresonanser som är boven?

Det kan vara alla de tre nämnda, och helt andra saker också. Olika högtalare har ju olika fel. Men de allra vanligaste bovarna är nog lådgeometri, olämpliga val av dämpmaterial, placeringen i rummet, att vissa högtalare inte alls fungerar i några rum, och själva rummets egna egenskaper. Sistnämnda tre i kombination är nog vanligast, faktiskt.
Även direkta samarbetsproblem med rummets närmaste väggar, alltså interferenser, kan få högtalare att låta väldigt lådigt, de flesta högtalare är ju inte alls konstruerade för att samarbeta med ett rum.

Många bokhyllehögtalare låter extra bumligt lådiga bara för att de konstruerats enkom med hjälp av mätningar i ekofria rum. Det blir väldigt fel.
Förvånansvärt få högtalare låter lådigt när man spelar på dem utomhus, de kan låta illa på många andra sätt men den lådighet man trott de besitter försvinner eller reduceras ofta utomhus. Många högtalare lider alltså av att inte vara dimensionerade för att användas i verkliga rum.

Men visst finns det gott om exempel på högtalare som låter lådigt även utomhus. Förvånansvärt många av dem är faktiskt dipoler/panelhögtalare!
Jo, panelhögtalare kan låta lådigt också, men de har ju inga lådor, så det är det inte många "hifi-experter" som vill höra. Man vill ju inte verka dum…

 

Går det att göra högtalarlådor utan lådljud?

Ja. Man kan hantera alla fenomen som man känner till och förstår mekanismerna för.
Att göra en panelhögtalare helt utan "lådljud" är dock påtagligt svårare - trots att den inte har någon låda! Den platta formen gör det nämligen besvärligt att åstadkomma den nödvändiga styvheten/dämpningen.

 

Synpunkter har framförts om bristande mikrodynamik från dynamiska högtalare och man menar att elektrostathögtalare är lösningen både på lådljud och upplösning av mycket svaga ljud.
Hur ser du på det, kan man få mikro-dynamik från konhögtalare som matchar elektrostater?

Javisst!
Jag vill dock protestera mot att det skulle vara ett axiom att elektrostathögtalare är speciellt bra på den punkten. Jag ser inte alls elektrostathögtalare som referenser vad gäller mikro-dynamik.

Man kan enkelt testa småsignalbeteendet hos en högtalare genom att spela musik så svagt att man knappt hör något ljud alls på lyssningsplats. Samtidigt spelar man in ljudet, mycket nära membranen med en extremt lågbrusig mikrofon. Lyssnar man sen på inspelningen förstärkt en massa gånger kan man ju till och med lyssna på hur högtalaren låter vid så mikroskåpiska signaler att de inte hade hörts alls vid vanlig lyssning!
Det finns exempel på högtalare som inte låter något vidare i sådana tester, grusigt och orent, eller till och med extremt distorderat. Men nästan aldrig vanliga dynamiska högtalare, om de inte är trasiga förstås.
Det finns många myter i branschen.

Vidare till nästa kapitel.

Tillbaka till innehållsförteckningen.