Kapitel 19 - Apparater och prestanda

Du söker ju apparater som så lite som möjligt förändrar ljudet…

Det beror ju på vad jag skall ha dem till.
En tonkontrollenhet som inte påverkar ljudet är till exempel inte till mycket nytta. Och det kan väl dessutom hända att man kan behöva apparater som måste fungera optimalt i speciella miljöer. Exempelvis i en bil när man kör fort, och sitter snett och det bullrar utav bara... mycket. Då är det knappast befogat att rabiat hävda det exakta återgivandets evangelium.
I själva verket tycker jag om musik så mycket att jag oftast inte vill ha det i bilen. Hellre lyssnar jag på en rolig talbok, eller pratradio, eller på motorn.
Men visst, det ligger något i det du sa: God återgivning är ofta en bristvara. Och bra återgivning betyder inte att det låter bra, utan att signalen, precis som du sa, ändras så lite som möjligt.

Det är verkligen svårt att hitta goda återgivare, och när man hittar någon så kan man ge sig tusan på att den precis har slutat att tillverkas, för ingen förstod hur bra den var! Hifi-branschen är alldeles överfull av okunskap. Ingen tar tillvara guldklimparna.
De flesta hifi-tidningar tycks höra skillnaderna mellan olika apparater, men de har stora svårigheter att avgöra vad som är god återgivning. Jag tror problemet är att de sällan använder objektiva utvärderingsmetoder, och att de inte lyssnar på den aktuella apparaten tillsammans med andra apparater som är av högsta klass - vilket naturligtvis betyder "som har en superb återgivning" inte nödvändigtvis en stor prislapp.

 

Det låter kanske självklart för många, men ofta är det ju andra parametrar än objektiv återgivningsprecision som styr, både för High End- och för rörfolket. Tror du att det går att göra såväl rör- som transistorförstärkare som inte hörbart förvränger ljudet?

Absolut! Det är möjligt att åstadkomma helt transparenta rörsteg, det är jag säker på, men det är nog mycket svårt. Jag kan inte påstå att jag träffat på något ännu. Fast ett rörslutsteg från Audio Research som jag F/E-testade för många, många år sedan kom mycket nära. Det var fantastiskt fint.
I praktiken är det förresten snarare utgångstransformatorn än själva rören som är svåra att få en helt oförvrängd musiksignal igenom.
Men visst finns det fysikaliska förutsättningar för att kunna göra en transparent rörförstärkare, bara någon försöker som kan.

 

Finns det alltså inga hållbara tekniska argument mot rör?

Eh… Nä.
Det vill säga, det beror på vad man skall ha dem till. Det kan vara befogat att använda rör i till exempel en kondensatormikrofon. Jämför man med alternativet, en J-fet-transistor, finns det både för- och nackdelar.
Jag skulle vilja påstå att det av kostnadsskäl för det mesta är svårt att motivera användandet av rör i en förstärkare som är avsedd att vara en så perfekt återgivare som möjligt. Den blir ju alltid mycket dyrare än en motsvarande halvledarbestyckad förstärkare.
Egentligen är det kanske svårt att finna några vettiga argument för rör i en hemmaförstärkare andra än att det kan vara snyggt, och hippt - eller att köparen faktiskt är ute efter just de "trevliga" förvrängningar vissa rörförstärkare kan ge, åtminstone på visst programmaterial.
Däremot är det självklart befogat med rör i exempelvis en musikinstrumentförstärkare, säg en gitarrförstärkare. Då man är ute efter just de speciella förvrängningarna / klangegenskaperna från rörförstärkaren. Förstärkaren är en del av instrumentet och det går inte längre att tala om "perfekt återgivning" - gillar man det så är det ju bra!

Det finns exempel på "musikpoliser" som anser en massa dumheter, till exempel att elgitarr är oacceptabelt, eftersom signalen förvrängs genom förstärkare / högtalare. Men en sådan inställningen är ju rent nonsens. Alla instrument måste rimligtvis bedömas subjektivt efter hur de låter i förhållande till vad man vill ha - inte pucko-filosofiskt efter "vad som gör att de låter som de gör".
Förresten tycker jag att hela idén att argumentera för eller emot något instrument är absurd. Allting som någon vill använda att spela på är givetvis gångbart. De som ogillar det behöver ju inte lyssna.
Toner uppstår först när luften sätts i svängning. Detta gäller vare sig det är en vibrerande sträng i en violin som sätter fart på lock och resonanslåda, som i sin tur sätter luften i svängning, eller om det är en vibrerande sträng på en elgitarr som modulerar magnetfältet i miken, där det induceras en spänning som rörförstärks och skickas till en högtalare som sätter luften i svängning.
I ingendera fallet är luftens svängning identisk med strängens. Skillnaden - alltså överföringsfunktionen - är en viktig del i instrumentets karaktär. Det finns inga enkla regler för vad som är bra och dåligt, även om det givetvis finns uppenbara samband mellan överföringsfunktionen och det klangliga slutresultatet. Man kan ju se att vissa kombinationer elgitarr + gitarrförstärkare är populärare än andra, på samma sätt som vissa violiner uppskattas väldeligt, exempelvis de som tillverkades i Cremona på 1700-talet.
Det kanske mest speciella med musikinstrumentet "elgitarr + förstärkare + högtalare" är att den kan ställas om för olika "sound" - men det kan ju en violin också, till exempel genom att men sätter på en sordin!

HiFi-förstärkare däremot måste vara tekniskt mycket goda för att inte förvränga. Annars är de ju inte musikåtergivare.
Alla har kanske inte samma preferenser, men jag vill helst höra musiken som den var - live i konserthuset eller just det som pop-producenten skapade och hörde framför mixerbordet. Och då krävs förstås i lika hög grad som att min anläggning är god, att god inspelningsteknik och god monitorlyssning har använts.

 

Tycker du att man behöver minska distorsionen i en förstärkare till tusendelars procent och ha en frekvensgång inom en hundradels dB, när högtalarna är så oändligt mycket sämre på dessa punkter, för att inte tala om deras återgivning av fyrkantvågor?

Ehh, nu är det väl meningen att jag skall svara nej, men… i princip ja!
Siffrorna i ditt exempel var kanske lite väl extrema, men annars tycker jag faktiskt det. Fast det beror förstås på vad man menar med behöver. Det finns flera skäl att eftersträva extremt god prestanda:

1. Högtalare är så oerhört mycket svårare att få tekniskt perfekta än förstärkare, så visst är det rimligt att tillåta dem ha lite större mätbara fel, men det betyder inte att man skall sänka kraven för de andra delarna i anläggningen, tvärtom! Jag har aldrig begripit logiken i argument som bygger på att "eftersom grej ett är så dålig är rimligt att även del två och tre skall få vara dålig". Helknasig inställning. Då blir det ju ännu sämre!

2. Högtalardistorsion är psykoakustiskt väldigt harmlös jämfört med förstärkardistorsion, så det är rimligt att ställa minst 10 ggr högre krav på förstärkarna.

Synsättet att varje apparat inte behöver vara bättre än de övriga apparaterna, haltar alltså. Jag vill nog hellre se det som att vi människor, som "lyssningsorganismer", har en viss tolerans för fel. Om en apparat gör anspråk på stora delar av dessa fel måste de övriga apparaterna vara desto mer perfekta.
Men samtidigt vill man ju vara rimlig, ibland. Och dessutom vill jag inte bli citerad som en galning som påstår att en effektförstärkares distorsion absoluuut inte får överskrida 0,0001%.
Låt mig därför säga att jag tror att en brum- och brusfri förstärkare som har mindre än 0,05% distorsion i hela audioområdet - alltså vid alla effektnivåer och ända upp till 20 kHz, gärna 100 kHz, och vars bandbredd är bättre än 0,3 Hz till 200 kHz med tonkurva 20 - 20 000 Hz rakare än +/- 0,05 dB - kan man nog betrakta som perfekt.
Ett försteg, som är lättare att göra än ett slutsteg, skulle jag kanske vilja att det var ännu bättre dock, åtminstone vad distorsion anbelangar.
Just mina högtalare kan förresten återge en fyrkantvåg med osedvanlig bravur! Så det så. J

 

I en HiFi-affär kan man ofta jämföra olika produkter med varandra. Man lyssnar och tycker att en produkt låter bättre än en annan, men är det verkligen meningsfullt att göra sådana jämförelser?

Det kanske kan ge någonting för en mycket erfaren lyssnare, om butikens demorum är mycket bra eller om någon av kombattanterna är känd, men riktigt bra lyssning erbjuder ytterst få butiker…
Att leta efter skillnader mellan olika apparater är om möjligt ännu värre än att bara spela musik i en okänd kombination apparater. Det är nämligen nästan omöjligt för otränade lyssnare att bibehålla ett nyktert lyssnande när man switchar mellan olika apparater. Ju mer man switchar fram och tillbaka, desto mer förvirrade blir de flesta lyssnare.

Låt mig berätta en liten anekdot från verkligheten: Jag blev en gång uppringd av en högtalarspekulant som ville komma på demo, och som bad att få ta med sig ett par högtalare han kände till, att koppla om till. Jag har för mig att det var ett par Jamo, de han hade haft sedan slutet av 70-talet. Jag antydde att sådana jämförelser hade ett begränsat värde eftersom högtalarna dels stör varandra om de står bredvid varandra, och dessutom hamnar på olika platser i rummet och därför låter olika av den orsaken. Jag föreslog därför att han skulle komma och lyssna först, och hellre skulle lägga energin på att ta med sig programmaterial som han vill lyssna på. Jag antydde att han därefter förhoppningsvis inte skulle känna något behov av att jämföra med en annan högtalare, speciellt inte en Jamo från 70-talet...
Han berättade då att det var absolut nödvändigt för honom att jämföra med en annan högtalare, eftersom han inte kunde höra några skillnader överhuvudtaget mellan olika högtalare om de inte stod bredvid varandra. "De låter precis likadant tycker jag!", sa han. Jag frågade då vad det fanns för orsak att byta högtalare? Det visste han inte, men han sa att "man vill ju ha det bästa möjliga".
Jag föreslog att han skulle tänka igenom sitt högtalarbehov. Med sin unikt okänsliga hörsel behövde han kanske inga nya högtalare? Han hörde inte av sig igen. J

 

Finns det något inom hifi som du saknar på marknaden men som borde vara möjligt att tillverka?

Javisst, massor av saker! Till exempel alla de goda apparater tekniksektionen hittat de senaste sju åren och skrivit om i MoLt, som varenda en försvunnit utan att ha blivit ersatta av något lika bra eller bättre. Det är ju rena tragedin det här med att byta modeller varje halvår som flertalet tillverkare håller på med.
Men om jag skall vara mera specifik så tror jag att det som jag ser som den värsta bristen är att det inte finns ett enda överkomligt högkvalitativt jätteslutsteg, alltså ett transparent effektslutsteg på över 2 * 400 W till ett pris om maximalt 15 000:-.
Inte heller finns det något fjärrkontrollerat försteg med en himla massa ingångar, vettiga kontroller och med både stereofonisk och flerkanalig förmåga, säg upp till 7.1 kanaler. Ett sådant borde finnas att köpa, för 15 000:-, eller mindre.
Vi jobbar ju i tekniska sektionen på att båda dessa produkter skall bli verklighet.

Ett cineastiskt önskemål vore en riktigt bra videoprojektor eller en jättestor plasmaskärm, eller motsvarande, med vettig bildkvalitet till att vettigt pris. Men det kommer nog att dröja ytterligare innan bättre bildkvalitet per krona än från en stor och bra katodstråle-TV erbjuds. Idag går det ju att få tag på en god 32" eller större TV med 4/3-bildrör för under 7000:- om man håller ögonen öppna.
Som det är nu ser ju bilden bedrövlig ut från många plasmaskärmar för 100 000:-, men Pioneers senaste plasma-utspel är ganska imponerande, stor bild och hög kvalitet, fast dyrt. Och Samsung visade en oerhört imponerande bakprojektions-TV på Arkenmässan senast. Den såg faktiskt nästan ut som en bildrörsTV, fast lättare, plattare och större. Jag tror den bara kostade 40 000:-.
Om priset kan halveras är man nästan framme.

Mitt viktigaste önskemål handlar dock om musikinspelningar. Jag skulle önska att några drastiska, samt några andra lite mindre drastiska, förändringar kunde ske då det gäller den inspelade musikens ljudkvalitet och tillgänglighet. Ljudkvaliteten av idag är ofta deprimerande, så låt oss inte tala om det, utan ta tillgängligheten istället:

Jag skulle till att börja med önska att alla radiostationer använde RDS till att förmedla phonograminformation. När musik spelas borde man på tunerns display kunna läsa namnet på musikern/kompositören, det spelade styckets titel samt viktigast; skivbolag och skivnummer! Det RDS används till idag är för det mesta ointressant strunt, för mig åtminstone.
Mitt andra phonogramönskemål är att inspelad musik kunde bli 10 ggr billigare och 100 ggr tillgängligare. Vad som krävs är att skivbolagen bestämmer sig för att öppna bränningsbutiker som är direktuppkopplade till skivbolagens rika arkiv.
All musik som finns inspelad borde kunna göras tillgänglig. Även om priserna sänktes till 1/10 så skulle försäljningsvärdet öka om säljet ökade 20-faldigt. Naturligtvis kan man tänka sig att köpa musik via nätet också, och så blir det väl, men jag är nog av uppfattningen att det vore trevligare men "bränningsbutiker". Det skulle även vara bra för skivbolagen som kunde skydda sina arkiv bättre med helt egna bredbandiga förbindelser.
Dessutom skulle man kunna få en chans att bli personligt betjänad. Fast det vågar man knappt nämna. Fast jag är ju så politiskt inkorrekt att jag till och med tycker det skulle vara trevligt om vi fick tillbaka bensinmackarna med betjäning. Det finns alldeles för lite betjäning… som om någon äcklig politiker bestämt att det är fult att ge eller få service. Idag finns det väl knappt några andra än restaurangerna kvar där man kan få slå sig ned och bara förmedla sina önskemål.

Jag tror, men gissar förstås bara, att skivköparen skulle se helt annorlunda ut än idag om skivbolagen ansträngde sig för att tillgängliggöra musik. Idag köps huvuddelen av all musik av människor under 25 år, samma människor som har sämst ekonomiska medel i samhället. De flesta över 30 köper nästan inga skivor alls! Vad kan det bero på?
Jag tror det beror på att det fordras så mycket engagemang att hålla sig ajour att inga, eller i varje fall få, vuxna har tid att aktivt söka musik och hänga i skivbutikerna flera timmar i veckan för att få tag på musiken. Det är för svårt och det är för tråkigt. Musikintresset minskar inte, men själva skivköpsdelen av hobbyn får för låg verkningsgrad för att passa ett uppbokat liv.
Om skivbolagen vill öka sin försäljning och slippa piratkopiering får dom hitta på bättre saker än vattenmärkning, compilationsplattor på TV-shop och….
Skivbolagen behöver förstå att de skall göra det roligt, billigt och lätt att skaffa skivor! Att lägga en massa energi på att jäklas med köparna och förstöra ljudkvaliteten hjälper bara till att döda intresset!
Det blir inte roligt om man bara har main stream-produkterna att välja mellan. Jag vill kunna köpa all musik. Alltså ALL musik som har spelats in! Oavsett om det spelades in för över 100 år sedan eller om det hände i förra veckan.
Jag tror inte att jag skulle vara ensam om att tjugodubbla min fonogramkonsumtion om tillgängligheten ökades och priset justerades ned till en tiondel, eller åtminstone en femtedel av dagens priser.

Vidare till nästa kapitel.

Tillbaka till innehållsförteckningen.