Kapitel 7 - Artikelförfattande

När började du testa apparater och skriva om hifi?

Ja… testa saker har jag ju hållit på med i många, många år, men när jag började skriva var det först artiklar av "lärobokstyp".
Hela hifi-branschen var på väg att förlora kontakten med verkligheten, så jag ville berätta om något som kunde undersökas, beskrivas, förklaras och till sist verifieras med lyssningar.
Eller först verifieras med lyssningar och sedan undersökas och förklaras. Det spelar ju ingen roll i vilken ordning det sker. Det intressanta är att se sambanden mellan vad man kan höra och vad man kan mäta. Kunskap om sådana samband är ju en framkomlig väg till förbättringar.

 

Du ville skriva om andra saker alltså, än man kunde läsa i hifi-tidskrifterna?

Vanliga apparattestare fanns det ju redan så många, och de slutsatser jag kom fram till var oftast radikalt avvikande från deras. Absurt nog visade det sig att deras omdömen ibland också var radikalt avvikande från varandra.
Allt som krävdes för att man skulle få bli hifi-recensent verkade vara att man gick upp till någon hifi-tidningsredaktion och sade: Jag vill också tycka!
Vissa tyckte si, andra tyckte så, och vissa, ganska många, tyckte om att få uppmuntran från apparatleverantörerna, så inte sällan tyckte ändå ganska många lika. Tyckarnas paradis. För de HiFi-politiskt rättyckande…

Hursomhelst kändes det inte vettigt att lägga ned någon energi på att göra ett vettigt apparattest och sedan skriva en artikel som bara skulle framstå som "ännu en åsikt". Det kändes som om jag måste presentera mig först.
Så min allra första artikel var en artikel som handlade om hur fel det är att placera en högtalare på spikfötter. Vid den tiden hävdade ju alla enhälligt att högtalare bäst skulle ställas på spikfötter för att stå stilla, vilket ju fysikaliskt är helt vansinnigt.
Denna min allra första artikel är utan min inblandning översatt till många olika språk och har påverkat hifi-tillverkare över hela världen, det är inte utan att man känner sig lite stolt. Men jag hade förstås inte en aning om att artikeln skulle komma att påverka någon utanför ljudtekniska sällskapets led. Engelsmännen har dock inte låtit sig påverkas väsentligt ännu. Inte majoriteten i varje fall. Det var ju därifrån idiotpåfundet med spikfötter kom.

Jag får fortfarande frågor om artikeln och blir ibland till och med ombedd att förklara hur någon kunde komma på något så dumt som att placera högtalare på spikar. Och det vet jag ju inte…
Så vitt jag minns skrev jag denna första artikeln 1988 eller -89, för just Musik och Ljudteknik. Studierna på högtalarfötter gjorde jag i början eller mitten av 80-talet.

Vidare till nästa kapitel.

Tillbaka till innehållsförteckningen.